CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat doet een luchtschijf bij een houtkachel?

Ook wel luchtklep of luchtregelaar genoemd, bij een houtkachel is een mechanisme waarmee je de luchttoevoer naar de verbrandingskamer kunt regelen. Het doel van de luchtschijf is om de hoeveelheid lucht die naar de verbranding gaat te beheren, wat invloed heeft op de intensiteit en de efficiëntie van de verbranding.

Hier zijn de belangrijkste functies van een luchtschijf bij een houtkachel:

 1. Verbrandingscontrole:
  • Door de luchtschijf te openen of te sluiten, kun je de hoeveelheid zuurstof die naar de verbrandingskamer wordt geleid reguleren. Dit heeft invloed op de snelheid van de verbranding en de temperatuur in de kachel.
 2. Warmteafgifte:
  • Een goed afgestelde luchtschijf kan helpen bij het reguleren van de warmteafgifte van de houtkachel. Als je meer warmte nodig hebt, kun je de luchttoevoer verhogen, en als je minder warmte wilt, kun je de luchtschijf sluiten om de verbranding te verminderen.
 3. Verbrandingsefficiëntie:
  • Een optimale luchttoevoer is belangrijk voor een efficiënte verbranding van het hout. Te veel lucht kan leiden tot oververbranding en warmteverlies, terwijl te weinig lucht kan resulteren in onvolledige verbranding en rookontwikkeling.
 4. Brandstofverbruik:
  • Door de luchttoevoer te regelen, kun je ook invloed uitoefenen op het brandstofverbruik van de houtkachel. Een juist afgestelde luchtschijf kan helpen om brandstof efficiënt te verbranden.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van de houtkachel op te volgen met betrekking tot het gebruik van de luchtschijf. Sommige houtkachels hebben een primaire luchtschijf voor initiële ontsteking en een secundaire luchtschijf voor naverbranding van gassen. Door de luchtschijf op de juiste manier te bedienen, kun je de prestaties van de houtkachel optimaliseren en tegelijkertijd de emissies beperken.