CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat doet een verdamper in een warmtepomp?

Verdamper is een essentieel onderdeel van een warmtepomp, en het speelt een cruciale rol in het proces van warmteoverdracht. Hier is wat de verdamper doet in een warmtepomp:

  1. Absorptie van warmte: De verdamper bevindt zich aan de kant van de warmtebron, zoals de buitenlucht, de grond of het water. Het koelmiddel in de verdamper circuleert en neemt warmte op van de omgeving. In een lucht-lucht warmtepomp haalt de verdamper warmte uit de buitenlucht, in een lucht-water systeem absorbeert het warmte uit de buitenlucht of de grond, en in een grond-water systeem onttrekt het warmte aan de bodem.
  2. Verdamping van het koelmiddel: Tijdens het opnemen van warmte verandert het koelmiddel in de verdamper van een vloeistof naar een gas (verdampt). Dit proces vereist energie, die wordt onttrokken aan de warmtebron. De warmte die wordt opgenomen, wordt later gebruikt om de binnenruimte te verwarmen.
  3. Transport van warm gas: Het nu verwarmde gasvormige koelmiddel wordt naar de compressor gestuurd. Hier begint het volgende stadium van het warmtepompproces.

Kort samengevat onttrekt de verdamper warmte aan de omgeving en laat het koelmiddel verdampen. Deze warmte wordt later in het systeem gebruikt om een ruimte te verwarmen. Het proces van de verdamper tot de compressor, condensor en expansieventiel vormt de basis van het warmtepompverwarmingssysteem, waarbij warmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur wordt verplaatst.