CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat is een open geiser?

Een open geiser is een type geiser dat wordt gebruikt om water te verwarmen door middel van gasverbranding. Bij een open geiser wordt de lucht die nodig is voor de verbranding van het gas uit de omgeving gehaald. Dit gebeurt doordat er aan de onderkant van de geiser een opening zit waardoor lucht wordt aangezogen. De verbrandingsgassen worden via een pijp weer afgevoerd naar buiten.

Het belangrijkste kenmerk van een open geiser is dat er geen gesloten verbrandingssysteem is. Dit betekent dat er lucht uit de ruimte wordt gebruikt om de verbranding van gas mogelijk te maken, wat kan leiden tot problemen met de luchtkwaliteit in huis en een hoger risico op koolmonoxidevergiftiging. Dit is vooral een probleem in slecht geventileerde ruimtes of als de geiser niet goed is geĆÆnstalleerd.

Vanwege de veiligheidsrisico’s en de potentiĆ«le impact op de luchtkwaliteit zijn open geisers niet langer toegestaan in nieuwbouwwoningen en zijn ze in sommige landen zelfs verboden. Gesloten geisers, die een aparte luchtaanvoer en afvoer hebben en geen lucht uit de kamer gebruiken voor de verbranding, zijn tegenwoordig de norm voor waterverwarming in moderne woningen.