CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat is een voetventiel bij een radiator?

Een voetventiel bij een radiator is een afsluiter die zich meestal aan de onderkant van de radiator bevindt, vlak bij de aansluiting op de verwarmingsbuizen. Het voetventiel wordt gebruikt om de watertoevoer naar de radiator te regelen en af te sluiten.

Het voetventiel heeft meestal een handvat waarmee je de afsluiter open of dicht kunt draaien. Hiermee kun je de watertoevoer naar de radiator afsluiten of beperken, bijvoorbeeld als je de radiator wilt verwijderen of repareren. Daarnaast is het voetventiel vaak voorzien van een thermostaatkop, waarmee je de temperatuur van de radiator kunt regelen.

Het voetventiel kan ook worden gebruikt om de waterdruk in de radiator te meten en af te stellen. Als de waterdruk te laag is, kun je met behulp van het voetventiel water bijvullen in de radiator. Bij sommige voetventielen is er ook een ontluchtingsnippel aanwezig, waarmee je lucht uit de radiator kunt laten ontsnappen.

Het is belangrijk om het voetventiel regelmatig te controleren op lekkages en om het ventiel goed af te sluiten als je de radiator wilt verwijderen of repareren. Het kan handig zijn om hierbij de hulp van een professionele installateur in te roepen.