CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat zijn de onderhoudskosten van een pelletkachel?

Onderhoudskosten van een pelletkachel kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke model en merk van de kachel, de gebruiksfrequentie, de kwaliteit van de pellets en de lokale onderhoudstarieven. Hier zijn enkele potentiële onderhoudskosten die je kunt overwegen:

  1. Schoorsteenvegen: Het is belangrijk om de schoorsteen van de pelletkachel regelmatig te laten vegen om de opbouw van creosoot te voorkomen. De kosten voor schoorsteenvegen variëren afhankelijk van de locatie en de dienstverlener.
  2. Onderdelen vervangen: Na verloop van tijd kunnen bepaalde onderdelen slijten en moeten ze mogelijk worden vervangen. Dit kan onder andere ventilatorbladen, afdichtingen, ontstekingsonderdelen en sensoren omvatten. De kosten van vervangende onderdelen variëren per merk en model.
  3. Professioneel onderhoud: Het kan verstandig zijn om periodiek een professionele servicebeurt te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat de pelletkachel optimaal blijft functioneren. De kosten voor professioneel onderhoud variëren, maar het kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren.
  4. Pellets: Hoewel pellets zelf als brandstof fungeren, worden de kosten ervan beschouwd als een deel van het operationele budget voor de pelletkachel. Hoogwaardige pellets kunnen duurder zijn, maar ze dragen bij aan de efficiëntie en verminderen de vorming van as.
  5. Elektriciteitskosten: Pelletkachels hebben elektriciteit nodig voor de bediening van ventilatoren, ontstekers en elektronische regelsystemen. De bijbehorende elektriciteitskosten zijn meestal niet hoog, maar het is iets om in overweging te nemen.

Het is belangrijk om de handleiding van de specifieke pelletkachel te raadplegen voor aanbevelingen met betrekking tot onderhoud en om contact op te nemen met de fabrikant of een erkende serviceprovider voor specifieke informatie over onderhoudskosten. Over het algemeen kunnen de onderhoudskosten van een pelletkachel redelijk voorspelbaar en betaalbaar zijn, vooral als regelmatig onderhoud en preventieve maatregelen worden toegepast.