CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Welke bespaartips zijn er bij een centrale verwarming?

Verschillende bespaartips die je kunt overwegen om efficiënter met je centrale verwarmingssysteem om te gaan en energiekosten te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Programmeer de thermostaat: Gebruik een programmeerbare thermostaat om de temperatuur automatisch te verlagen wanneer je afwezig bent of ’s nachts slaapt. Hierdoor wordt energie bespaard wanneer je het niet nodig hebt.
  2. Regelmatig onderhoud: Zorg voor regelmatig onderhoud van je verwarmingssysteem, inclusief het reinigen van de radiatoren en ontluchten van de leidingen. Een goed onderhouden systeem werkt efficiënter.
  3. Isoleer goed: Zorg voor voldoende isolatie in je huis. Goede isolatie voorkomt warmteverlies en zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft, waardoor je minder energie nodig hebt om te verwarmen.
  4. Sluit deuren en ramen: Houd deuren en ramen gesloten wanneer de verwarming aan staat om te voorkomen dat warmte verloren gaat.
  5. Gebruik thermostatische radiatorkranen: Installeer thermostatische radiatorkranen om de temperatuur in afzonderlijke kamers te regelen. Dit maakt het mogelijk om de verwarming lager te zetten in ruimtes die niet constant worden gebruikt.
  6. Overweeg zoneregeling: Als het binnen je budget past, overweeg dan een zoneregelingssysteem. Dit stelt je in staat om verschillende delen van je huis onafhankelijk van elkaar te verwarmen.
  7. Draag geschikte kleding: Kleed je warm aan in huis, zodat je de verwarming op een lagere temperatuur kunt houden.
  8. Sluit gordijnen ’s nachts: Sluit gordijnen en luiken ’s nachts om warmteverlies via ramen te verminderen.
  9. Installeer radiatorfolie: Plaats radiatorfolie achter de radiatoren tegen buitenmuren. Dit voorkomt dat warmte naar buiten wordt gestraald.
  10. Investeer in een energiezuinige ketel: Overweeg om een energiezuinige cv-ketel te installeren. Moderne ketels zijn vaak efficiënter en kunnen aanzienlijke energiebesparingen opleveren.

Door deze eenvoudige tips in overweging te nemen, kun je de efficiëntie van je centrale verwarming verbeteren en de energiekosten verlagen. Het is ook nuttig om professioneel advies in te winnen, vooral als je overweegt upgrades aan je verwarmingssysteem door te voeren.