CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Welke cv-ketel gebruikt het minste gas?

De efficiëntie van een cv-ketel wordt meestal gemeten aan de hand van het rendement, uitgedrukt in een percentage. Dit geeft aan hoeveel van de energie in het gas wordt omgezet in bruikbare warmte voor het verwarmen van water en/of het huis. Hoe hoger het rendement, hoe minder gas de ketel nodig heeft om hetzelfde resultaat te bereiken en hoe energiezuiniger de ketel is.

Er zijn verschillende typen cv-ketels op de markt, waaronder de conventionele, de VR (Verbeterd Rendement) en de HR (Hoog Rendement) ketels. Tegenwoordig worden bijna alleen nog HR-ketels verkocht, omdat deze het hoogste rendement hebben en het meest energiezuinig zijn. Het rendement van een HR-ketel kan oplopen tot wel 107%, wat betekent dat er meer warmte uit het gas wordt gehaald dan er in zit.

Om te bepalen welke cv-ketel het minste gas verbruikt, kunt u kijken naar het rendement van de ketel en het Gaskeur-keurmerk dat is toegekend. Een cv-ketel met het Gaskeur NZ-label heeft het laagste gasverbruik en de hoogste energie-efficiëntie. Dit label wordt toegekend aan HR-ketels die zuiniger zijn dan de standaard HR-ketels.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel te letten op het rendement en het Gaskeur-keurmerk, maar ook op de capaciteit en de warmwatercapaciteit van de ketel. Een te kleine ketel kan leiden tot een inefficiënte werking en een te grote ketel kan leiden tot onnodige energieverspilling. Het is daarom aan te raden om advies te vragen aan een professional om te bepalen welke cv-ketel het beste bij uw situatie past.