CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Welke onderdelen heeft een cv-ketel?

Een cv-ketel bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om warmte te produceren en te leveren aan het verwarmingssysteem en het warme water in huis. Enkele van de belangrijkste onderdelen van een cv-ketel zijn:

  1. Brander: De brander is verantwoordelijk voor het verbranden van het gas dat nodig is om warmte te genereren. Het gas wordt via een gasleiding in de brander geleid en hier wordt het gas verbrand om warmte te produceren.
  2. Warmtewisselaar: De warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel van de cv-ketel omdat het de warmte van de brander overdraagt aan het water in het verwarmingssysteem. Het water stroomt door de warmtewisselaar, terwijl de brander eronder warmte afgeeft.
  3. Pomp: De pomp is verantwoordelijk voor het rondpompen van het verwarmingswater door het verwarmingssysteem en de cv-ketel. Dit gebeurt door middel van een circulatiepomp die ervoor zorgt dat het water constant in beweging blijft.
  4. Expansievat: Het expansievat zorgt voor de opvang van de druk die ontstaat in het verwarmingssysteem wanneer het water opwarmt en uitzet. Dit voorkomt dat de druk te hoog wordt en zorgt ervoor dat het systeem veilig blijft werken.
  5. Thermostaat: De thermostaat regelt de temperatuur in huis en stuurt signalen naar de cv-ketel om deze aan en uit te schakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
  6. Rookgasafvoer: De rookgasafvoer is verantwoordelijk voor het afvoeren van de verbrandingsgassen die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces. Dit gebeurt via een speciale afvoerbuis die naar buiten leidt.
  7. Bedieningspaneel: Het bedieningspaneel is de interface waarmee de gebruiker de cv-ketel kan bedienen en controleren. Hier kan de gebruiker bijvoorbeeld de temperatuur instellen en controleren of er storingen zijn.

Dit zijn enkele van de belangrijkste onderdelen van een cv-ketel, hoewel het type en de specifieke onderdelen kunnen variƫren afhankelijk van het model en merk van de cv-ketel.