CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Welke onderdelen zitten er in een pelletkacherl?

Een pelletkachel bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om pellets te verbranden en warmte te genereren. Hier zijn de belangrijkste onderdelen van een typische pelletkachel:

  1. Hopper (trechter): De hopper is een reservoir bovenop de pelletkachel waarin pellets worden opgeslagen. Het dient als de brandstofvoorraad voor de kachel.
  2. Voedingssysteem: Dit systeem transporteert pellets van de hopper naar de verbrandingskamer. Het kan een vijzel (schroefmechanisme) of een ander transportsysteem gebruiken om een constante toevoer van pellets te waarborgen.
  3. Verbrandingskamer: Hier vindt de eigenlijke verbranding van pellets plaats. Het is ontworpen om efficiënte en schone verbranding te bevorderen.
  4. Ontstekingssysteem: Het ontstekingssysteem zorgt voor de ontsteking van de pellets wanneer de kachel wordt ingeschakeld. Dit kan handmatig of automatisch zijn, afhankelijk van het type pelletkachel.
  5. Ventilator(en): Ventilatoren spelen een cruciale rol bij het verspreiden van warme lucht in de kamer. Er zijn meestal meerdere ventilatoren, waaronder een convectieventilator die warme lucht in de kamer verspreidt en een rookafvoerventilator die rookgassen naar buiten duwt.
  6. Warmtewisselaar: De warmtewisselaar bevindt zich in de verbrandingskamer en draagt warmte over van de verbrandingsgassen naar de lucht die in de kachel wordt geblazen. Dit verhoogt de efficiëntie van de warmteoverdracht.
  7. Elektronisch controlesysteem: Moderne pelletkachels worden meestal bediend door een elektronisch controlesysteem dat de ontsteking, toevoer van pellets, ventilatorsnelheid en andere functies regelt. Sommige pelletkachels hebben ook programmeerbare thermostaten voor geavanceerde temperatuurregeling.
  8. Aslade en asopvangbak: Tijdens de verbranding ontstaat as, en de aslade vangt dit bijproduct op. Regelmatige verwijdering van as is belangrijk voor een goede werking en efficiëntie.
  9. Uitlaat en rookafvoer: De uitlaat en rookafvoer zorgen voor de afvoer van rookgassen naar buiten. Ze moeten correct zijn geïnstalleerd om veilige afvoer te garanderen.
  10. Brandstofsensor: Sommige pelletkachels zijn uitgerust met een brandstofsensor die de hoeveelheid pellets in de hopper bewaakt en waarschuwt wanneer het brandstofniveau laag is.

Het is belangrijk om de handleiding van een specifiek merk en model pelletkachel te raadplegen voor gedetailleerde informatie over de onderdelen en onderhoudsvereisten.