CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Zit er bij een warmtepomp een energielabel?

Warmtepompen hebben een energielabel, vergelijkbaar met andere huishoudelijke apparaten. Het energielabel voor warmtepompen is bedoeld om consumenten te informeren over de energie-efficiëntie van het apparaat. Het label geeft inzicht in de prestaties van de warmtepomp en helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze op basis van energiezuinigheid.

Het energielabel voor warmtepompen bevat vaak informatie over de volgende punten:

 1. Energie-efficiëntieklasse:
  • De warmtepomp wordt ingedeeld in een energie-efficiëntieklasse op een schaal van A+++ (zeer efficiënt) tot G (minder efficiënt). Een warmtepomp met een hogere klasse verbruikt over het algemeen minder energie.
 2. Jaarlijks energieverbruik:
  • Het label geeft informatie over het verwachte jaarlijkse energieverbruik van de warmtepomp, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit geeft een indicatie van de efficiëntie van het apparaat.
 3. Verwarmingsseizoenprestatiefactor (SPF):
  • De SPF is een maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp bij verwarmingsdoeleinden. Het geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp kan leveren in verhouding tot het verbruikte elektrische vermogen.
 4. Geluidsniveau:
  • Het label kan informatie bevatten over het geluidsniveau van de warmtepomp, zowel binnen als buiten. Dit kan belangrijk zijn afhankelijk van de locatie van de warmtepomp.

Het energielabel voor warmtepompen is bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van een efficiënt systeem dat past bij hun behoeften en bijdraagt aan energiebesparing. Het is raadzaam om bij de aankoop van een warmtepomp het energielabel te raadplegen en indien nodig advies in te winnen bij een professionele installateur.